TÁBOR 2009




XY. OLYMPISJKÉ HRY

Lesní Jakubov 2009

18. 7. – 1. 8. 2009

fotky z tábora






V roce 2009 měla Česká republika tu čest stát se pořadatelem XY. olympijských her 2009 . Jako místo konání byla zvolena vesnice LJ (Lesní Jakubov) nedaleko Kralic nad Oslavou. Bohužel se této Olympiády zúčastnili jen 4 státy: Japonsko, Mexiko, Německo a Španělsko. Ostatní státy se nedokázali dostavit na místo konání, zřejmě ho nedokázali najít na mapě.









Zahájení XY. olympijských her začalo slavnostním uvítacím proslovem v jazycích zúčastněných zemí. Poté se olympijská vesnice přesunula do Lesního Jakubova, kde proběhlo slavnostní zapálení Olympijské pochodně Olympijskými sirkami. Pomocí štafety, kdy si každý sportovec chvíli užil tu čest, nést Olympijskou pochodeň, byla přenesena do tábořiště, kde byl slavnostně zapálen Olympijský oheň. Ten jsme udržovali v našich srdcích a kamnech po celou dobu konání OH.









Tyto Olympijské hry byly jedinečné! Nevěnovali se totiž jen klasickým letním sportům. Nečekaně jsem se „zchladili“ i při zimních sportech – běhu na lyžích, biatlonu, bobech. Jeden den byl věnován paralympijským disciplínám. Při běhu s vodičem byl jeden nevidomý člen veden druhým lesní trasou, kde plnili různé úkoly. Vyzkoušeli jsme si, že lidé s handicapem to nemají vůbec jednoduché.

Během jiného dne jsme se vrátili do bájného Řecka, rodiště starověkých olympijských her. Vyzkoušeli jsme si jak ovládáme rétoriku a jak dlouho vydržíme pózovat sochaři. Každý stát měl také za úkol vymyslet a prosadit nový olympijský sport.

Vyhlášení a závěrečný ceremoniál se konal poslední den. Po dvou týdnech usilovného boje mezi čtyřmi zeměmi byly konečné výsledky velmi vyrovnané:

Japonsko 112 b.
Německo 107 b.
Španělsko 106 b.
Mexiko 81 b.

Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se! Každé člen družstva dostal medaili a diplom a celé družstvo se rozdělilo o dort. Večer byla slavnostní večeře – obložené poklice a nechyběl i závěrečný táborák.

fotky z tábora